Header image

Publikationer

Vetgirig

På den här sidan finns länkar om polarforskning samlade. Länkarna är till för alla som är intresserade och kan användas i skolan vid till exempel temaarbete.

Frågelådor

Forskning.se är en webbplats om aktuell forskning. Här finns nyheter, interaktiva tjänster, frågelåda och lärarhandledningar. (Svenska)

Frågor och svar om polarforskning (1,5 MB) samlar forskares svar på elevers funderingar kring klimat och miljö i polarområdena. (Svenska)

Läromedel, experiment och spel

Climate Expeditions är en webbplats med utbildningsmaterial och lektionsplaner baserat på den senaste isforskningen. (Engelska)

Classroom Antarctica är en webbplats om Antarktis med faktablad och experiment som går att använda i undervisningen inom naturvetenskap, matematik och samhällsvetenskap. (Engelska)

Educapoles har tips på polarrelaterade laborationer, animationer och lärarhandledningar. (Engelska)

Forskningsfartyget är ett läromedel från Göteborgs universitet med experiment om väder, försurning och vatten. (Svenska)

Faktasidor

All About Sea Ice är en webbplats om havsis skapad av National Snow and Ice Data Center. (Engelska)

Alfred Wegenerinstitutet har en webbplats med fakta om Arktis och Antarktis. (Tyska och engelska)

Det nye Arktis är en webbplats med fakta som baseras på Svipa-rapporten, som gavs ut av Arktiska Rådet 2011. (Danska och grönländska)

Discovering Antarctica har mängder av fakta och illustrationer från Antarktis, allt från upptäckarhistoria till dagens forskning. (Engelska)

Expedition Tundra Nordväst var en polarexpedition som gick till Arktis 1999. Här presenterar sex forskare den forskning de genomförde på expeditionen. (Svenska)

Klimataktion är en sida där meteorologen Pär Holmberg förklarar klimatfrågor i sin Klimatskola.

National Snow and Ice Data Center har en särskild webbplats som beskriver Arktis klimat och kryosfären, till exempel glaciärer, havsis och snö samt Arktis klimat. (Engelska)

South Pole är en webbplats med fakta om Antarktis och bland annat Otto Nordenskjöld samt lite fakta om Arktis. (Engelska)

Science centers och museer

Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet har utställningar om växter, djur, fossil och mineral. (Svenska)

Experimentarium är Danmarks största science center inriktat på natur, teknik, miljö och hälsa. (Danska och svenska)

Exploratorium är ett science museum i San Francisco som presenterar aktuell forskning och fakta om Antarktis. Där finns också ett interaktivt isgalleri med exempel på olika isformationer. (Engelska)

Frammuseet i Oslo har en interaktiv webbplats som presenterar polarhistoria och fartyget Frams rutterna i Arktis och Antarktis. (Norska, engelska, tyska och franska)

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har bland annat basutställningen Polartrakterna och Cosmonova visar en film om Arktis. (Svenska)

Polar Bears är en del av SeaWorld/Busch Gardens ANIMALS webbplats och har fakta om isbjörnar. (Engelska)

Universeum har en sida om Antarktis, där man kan följa 10-åriga Hanna Mia som reser i polarforskaren Otto Nordenskjölds fotspår. (Svenska)

Universitet, institut och resurscentra

Arctic Centre är ett expertinstitut för arktiska frågor i finska Lappland. De har även ett science center och en omfattande samling med arktislänkar och forskningsdatabas. (Finska, svenska och engelska)

ArtDatabanken är ett kunskapscentrum för Sveriges arter och naturtyper. (Svenska)

CICERO Senter for klimaforskning har en samlingssida med klimatfakta. (Norska)

CIRC, Climate Impacts Research Centre, vid Umeå universitet forskar inom nordlig ekologi och om hur klimat- och miljöförändringar påverkar miljön i norr. (Svenska och delvis på engelska)

Ett myller av liv som Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik står bakom har bland annat fakta om fjället med interaktiva övningar, lärartips och frågesport. (Svenska)

IRF, Institutet för rymdfysik, har bland annat ett program om atmosfärisk forskning i polarområdena. (Svenska)

Kemilärarnas resurscentrum ger bland annat undervisningstips om klimatförändringar. (Svenska)

Lunds universitet har en klimatportal med massa matnyttiga länkar inom klimatområdet.

Nationellt resurscentrum för fysik ger stöd till lärare och elever med bland annat frågelåda, fortbildning och experiment. (Svenska)

Sidebar-image

Här finns det senaste numret av nyhetsbrevet Polarnytt. Beställ gärna en prenumeration, så kommer Polarnytt direkt till din e-post 6–8 gånger per år.

Sidebar-image

I Polarforskningsportalen går det att läsa mer om sommarens aktuella expeditioner inom det svenska Arktisforskningsprogrammet SWEDARCTIC.