”Jag är mycket förväntansfull”

Det tyska forskningsfartyget Polarstern ligger infrusen i ett isflak i världens största Arktisexpedition MOSAiC. Snart är det dags för Anders Torstensson, forskare på Institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet, att bege sig mot polarnatten. Personligen ser han fram emot snö och vinter, men ur forskningssynpunkt är solljusets återkomst en av de viktigaste händelserna.

Kan du berätta om ditt forskningsprojekt och vad du ska studera?

– Jag studerar marin mikrobiologi i polarområden och fokuserar på hur mikrobiella processer påverkas av klimatförändringar i Arktis. Vår grupp är främst intresserade av att se hur det marina ekosystemet kommer att förändras i takt med att utbredningen av havsis minskar. Vårt projekt kommer att titta på vad som sker under de kraftiga säsongväxlingarna i Arktis, som beräknas bli mer påtagliga i takt med att planeten blir allt varmare. Vi kommer kombinera provtagning i fält med experiment ombord Polarstern för att ta reda på vilka arter som finns i området och vad de gör under ett helt år, bland annat hur dessa organismer tar upp kol och kväve under olika viktiga delar av året.

På vilket sätt kan deltagandet i MOSAiC hjälpa dig i din forskning?

– MOSAiC är en unik expedition som tillåter oss att studera klimatsystemet som helhet i Arktis under ett helt år. Vi vet väldigt lite om vilka mikroorganismer som är aktiva under det mörka vinterhalvåret, och vad dessa organismer gör när de inte kan fotosyntetisera. Det enda sättet att få svar på dessa frågor är att resa till dessa platser och ta prover. Med hjälp av MOSAiC kan vi alltså följa förändringar i dessa samhällen under kritiska tidsperioder, som till exempel när det första solljuset kommer tillbaka och under issmältningen.

Varför är din forskning viktig?

– Klimatförändringar i Arktis sker i mycket snabbare takt än på resten av jorden, samtidigt som mikroorganismer utgör basen av näringskedjan i Arktis. Vi vill försöka förstå hur dessa samhällen svarar på förändringar i utbredning av havsis och vilka konsekvenser detta har för hela ekosystemet.

Hur förbereder du dig inför MOSAiC?

– Det senaste året har varit fullspäckat med utbildning inför denna expedition, med allt från analysmetoder på labb till vapenträning (som sista åtgärd vid en eventuell isbjörnsattack). Eftersom vi tar mätningar året runt och går i tvåmånadersskift är det viktigt att alla forskare utför all provtagning och alla analyser identiskt. Därför krävs mycket standardiserad utbildning för alla deltagare. Men så här kort inpå avresa så försöker jag mest lista ut hur mycket tandkräm och schampo man behöver för tre månader!

Vad är det viktigaste i din packning? 

– All vetenskaplig utrustning finns redan ombord, så det är skönt att enbart behöva tänka på den personliga packningen. Med tanke på att jag tänkt springa ett halvmaraton kort efter jag kommit hem så måste jag nog säga mina löparskor! Det finns ett litet gym ombord, så jag hoppas kunna spendera eventuell ledig tid på löpbandet.

Hur länge kommer du att vara borta?

– Jag åker till Tromsö 23 januari för att gå ombord på det ryska fartyget Kapitan Dranitsyn som ska ta oss till Polarstern. Sedan blir det hemresa med flygplan från en landningsbana på isen i början av april. Exakt när vi kommer hem kommer bero på väder och isförhållanden.

Hur känns det att snart vara på väg?

–  Jag är mycket förväntansfull. Det ska bli otroligt spännande att vara där när solljuset kommer tillbaka och se när många biologiska processer kommer igång! Jag ser också fram emot att få lite vinter, något som jag verkligen saknar i södra Sverige just nu.

 

Anders Torstensson deltar i forskningsprojektet Säsongsväxlingar av metaboliska funktioner i sympagiska och pelagiska mikrobiom i Centrala Norra ishavet, med tonvikt på kol- och kvävecykeln som leds av Pauline Snoeijs-Leijonmalm, professor i marinekologi, Stockholms universitet.

Lär mer om forskningsexpeditionen MOSAiC

Sidan uppdaterades: 15 januari 2020