Pressinbjudan: Polarforskare förbereder sig för sommarens Arktisexpeditioner

Nu inleds årets polarforskningssäsong i Arktis. I sommar kommer flera svenska forskargrupper att arbeta runt om i Arktis och som förberedelse hålls en fältkurs vid Abisko naturvetenskapliga station.

Oberäkneligt väder, svårtillgänglig terräng och komplicerade transporter innebär att grundliga förberedelser är mycket viktiga inför en forskningsexpedition. Under nästa vecka hålls en fältkurs vid Abisko naturvetenskapliga station för forskargrupper som ska arbeta i Arktis i sommar. Där kommer deltagarna att tränas i bland annat första hjälpen, brandsäkerhet, hantering av vapen och annan utrustning.

Träffa polarforskare som ska på forskningsexpedition i sommar

På fältkursen i Abisko finns det möjlighet att träffa deltagare i några av sommarens forskningsexpeditioner till Arktis. Forskare inom projektet Arktiska öar kommer att fältarbeta i ryska Arktis för att studera vilka effekter ett förändrat klimat får på arktiska ekosystem på land. Årets forskningsexpedition är en fortsättning på tidigare fältarbeten på Grönland och Ellesmereön 2015 samt i Abisko 2016. Den här gången genomförs expeditionen som ett rysk-svenskt samarbete. Forskarna kommer att vara uppdelade i två grupper och arbeta på Wrangels ö och på fastlandet vid Tjaunfloden, som mynnar ut i Östsibiriska havet.

På plats i Abisko finns även polarforskare från KTH som ska arbeta vid Sorgfjorden, Svalbard, för att utveckla metoder för arkeologisk forskning i polarområdena samt forskare från Stockholms universitet som deltar i en geologisk expedition till Brooks Range i Alaska för att undersöka bergskedjans ålder och ursprung.

Välkommen till pressträff

Medias representanter inbjuds till Abisko naturvetenskapliga station på tisdag 13 juni kl 10 för att ta del av fältkursen med brandövningar och förstahjälpen i fält och andra expeditionsförberedelser.
Det kommer även att finnas tillfälle till intervjuer med forskarna om deras arbete och om forskningen som ska utföras.

För ytterligare information och anmälan om deltagande i pressträffen (senast måndag 12 juni), kontakta:

Jan-Ola Olofsson
Kommunikatör
Tel: 070-570 18 88
E-post: jan-ola.olofsson@polar.se

Läs mer om sommarens expeditioner i Polarforskningsportalen

Sidan uppdaterades: 28 mars 2019