Tidsplan för kommande IODP-expeditioner

Vetenskapsrådet deltar i International Ocean Discovery Program (IODP) genom sitt medlemsskap i European Consortium for Ocean Drilling (ECORD). Detta ger svenska forskare möjlighet att delta i vetenskapliga borrexpeditioner som gemensamt organiseras av ECORDs europeiska partners, men också expeditioner som organiseras av USA och Japan.

Polarområdena är nu ett prioriterat mål för IODP och efter det senaste mötet inom ECORD – ESSAC, så kan vi informera om den nya tidsplanen för kommande IODP-expeditioner, och särskilt ECORDs Mission Specific Platform-expeditioner (MSP):

  • Expedition 377 Arctic Ocean Paleoceanography (ArcOP): planerad till 2021
  • Expedition 373 Antarctic Cenozoic Paleoclimate: planerad till 2023
  • och dessutom, Proposal 866 Japan Trench Paleoseismology: planerad till 2020.

Exakta datum kommer att bestämmas så snart plattform och borrningstjänster är bekräftade. Relevanta ansökningsomgångar meddelas av ECORD. Det finns två sätt att delta i ett IODP-team – antingen som deltagare i offshore-gruppen, som är på plats under borrexpeditionen, eller som deltagare i onshore-gruppen, som deltar i den detaljerade analysen av borrkärnorna i Bremerhaven, Tyskland, College Station, USA, eller Tokyo, Japan.

Du hittar fler detaljer och uppdateringar om alla kommande expeditioner på iodp.org och ecord.org. Där finns också information om hur du ansöker om att delta i någon av forskargrupperna.

Kontakt

Magnus Friberg
Vetenskapsrådet (ECORD-delegat)
magnus.friberg@vr.se

Jorijntje Henderiks
Uppsala universitet (ESSAC-delegat)
jorijntje.henderiks@geo.uu.se

Sidan uppdaterades: 13 december 2018