Isbrytaren Oden i Petermannfjorden 2015. Foto: Ida Kinner

Forskningsexpedition ska undersöka den grönländska inlandsisens förändringar

I början av augusti inleds en svensk-amerikansk forskningsexpedition med isbrytaren Oden i det svårtillgängliga och delvis outforskade området runt Ryderglaciären på nordvästra Grönland. Genom att kartlägga området kring glaciären vill forskarna hitta orsakerna bakom historiska förändringar, vilket kan hjälpa oss att förutse hur ett varmare klimat kan påverka den grönländska inlandsisen i framtiden.

Isbrytaren Oden i Arktis

Isbrytaren Oden i Arktiska oceanen under expeditionen Arctic Ocean 2016. Foto: Åsa Lindgren

Nu startar sommarens expedition till Arktis

Den svensk-amerikanska forskningsexpeditionen Arctic Ocean 2018 inleds 31 juli. 40 forskare från hela världen kommer att arbeta ombord på isbrytaren Oden när fartyget ligger ankrad förtöjd vid ett drivande isflak. Det övergripande temat för expeditionen är molnbildning. Molnen spelar en viktig roll för klimatet i Arktis, men hur påverkas de av det mikrobiologiska livet i havet och isen?

Polarforskare vandrar på Grönland

Projektet Arktiska öar arbetade i Hall Land på Grönland 2015. Foto: Åsa Lindgren

Polarforskare undersöker hur arktiska arter klarar klimatförändringar

Nästa vecka inleds en rysk-svensk forskningsexpedition till Wrangels ö och Tjaunbukten i ryska Arktis. Forskare från Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet ska undersöka vilka konsekvenser ett förändrat klimat kan få för djur- och växtliv i Arktis.

Forskare på väg mot en nunatak, en bergstopp som sticker upp ur isen

Forskare på väg mot en nunatak, en bergstopp som sticker upp ur isen i Antarktis. Foto: Jennifer Newall

Träffa polarforskare som tränar och förbereder inför Antarktisexpedition

För drygt två veckor sedan avslutades årets Antarktisforskningssäsong – och det är dags att förbereda för den kommande! I december reser en grupp forskare och tekniker till Antarktis för att fortsätta arbetet inom forskningsprojektet MAGIC-DML.